Blog

Een rijk netwerk

Door Anne Kruft op 04 juli 2016

Op vrijdag 1 juli stuurde ik de eindrapportage van VisPluisVrij fase 3 naar alle mensen die in de loop van het project betrokken zijn geraakt. Dit blijken er ondertussen een kleine honderd te zijn! Ik ben apetrots op dit rijke netwerk dat we de afgelopen drie jaar met elkaar vormden. Zo divers!

Lees meer

De laatste testronde is begonnen

Door Wouter Jan Strietman op 24 februari 2016

Gisteren zijn we met de laatste testronde gestart voor het vinden van alternatieve materialen. Het vinden van alternatieve materialen is naast bewustwording en verbetering van visserij afvalmanagement één van de pijlers van VisPluisVrij. In de zeewatertank van het Visserij Innovatiecentrum te Stellendam hebben we meerdere materialen getest. In deze blog hierover kort meer en ook welke vervolgstappen we in de planning hebben staan.

Lees meer

Samenwerking met Duitsland

Door Wouter Jan Strietman op 10 februari 2016

Pluis gaat internationaal. Op uitnodiging van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein, de Duitse visserij organisaties en het Von Thünen Institut zijn Pim Visser (VisNed) en ik afgereisd naar Hamburg. De Duitse partners hebben daar net als in Nederland van “Pluis” en afvalinzameling speerpunten gemaakt.

Lees meer

Biodegradeerbare polymeren als kans?

Door Anne Kruft op 02 november 2015

Biopolymeren die in zee afbreken, dát zou een goed alternatief materiaal vormen voor pluis! Op 23 oktober spraken materiaalexperts elkaar over deze mogelijkheid. Conclusie was dat hier zeker kansen zijn maar dat het lastig blijkt om de mate van afbreekbaarheid in zee met zekerheid vast te stellen.

Lees meer

Reductie van pluis een gezamenlijke inzet

Door Gepubliceerd in de Visserijnieuws special ‘Visserijtechniek en Innovatie’ op 12 maart 2015

WAGENINGEN – De hoeveelheid pluisdraadjes die in zee komen moet omlaag. De visserijsector wil met de uitkomsten van het project VisPluisVrij tot een grote reductie komen, samen met de overheid en Stichting De Noordzee. Het afgelopen jaar is door alle betrokkenen intensief gezocht naar alternatieve materialen ter bescherming van de netten. Veel winst valt echter ook te halen op andere vlakken, die misschien zelfs nog dichter binnen handbereik liggen. Wouter Jan Strietman van Wing over de huidige stand van zaken.

Lees meer

Als blauwbaard op het strand

Door Eelco Leemans op 13 februari 2015

Vorige maand liep ik met twee collega´s langs het strand voor onze strandmonitoring. Vier keer per jaar bezoeken we een paar stranden om te onderzoeken wat daar zoal is aangespoeld. Deze keer ten noorden van Noordwijk. Het had de dagen ervoor flink gewaaid uit het westen, dus genoeg troep te vinden. Onder anderen een grote pluk pluis, die als Blauwbaards baard uit het zand stak.

Lees meer

Afval in zee: we pluizen het uit!

Door Karen Bekaert op 17 november 2014

Het Instituut voor Landbouw – en Visserijonderzoek (ILVO) gaat binnen het Spekvis project op zoek naar alternatieve materialen voor spekking. Spekking is het Vlaamse woord voor Pluis.

Lees meer

Op zoek naar een ander ontwerp van pluis

Door Johan op 29 oktober 2014

Johan start zijn blog met het woordje ‘waarom’. Waarom moet je überhaupt je medewerking verlenen als visser aan een probleem wat nog niet zichtbaar is voor de maatschappij? Ook ik heb mezelf dit afgevraagd, ‘Waarom slapende honden wakker maken?’. Het leuke is als je jezelf wat meer interesseert in de materie dat deze slapende honden al lang wakker zijn en dat het pluis in de top 10 staat van meest gevonden strandafval!

Lees meer

Pluis, waar zijn we en waar gaan we heen?

Door Wouter Jan Strietman op 01 oktober 2014

Om zo midden in een project te zitten rondom pluis doet me veel meer letten op alles wat ermee te maken heeft: de naam, het materiaal... Zo zag ik een reclame voor, zo leek, de ultieme oplossing voor pluis: Guhl Pluiscontrole... Zouden we hiermee het pluis kunnen wassen om te voorkomen dat het afslijt? Gekkigheid natuurlijk, maar dit idee zet wel aan het denken.

Lees meer

Actie en Rejaksie

Door Klaas-Jelle Koffeman op 26 augustus 2014

Je denkt dat je een oplossing hebt maar pas na maanden weet je pas zeker dat je op het goede spoor zit. Jakleer, paardenstaarten, fietsbanden en buffels - alles passeert de revu, het ene met meer succes dan het andere...

Lees meer