Kleine testjes

Door Klaas Jelle Koffeman op 26 mei 2014

Af en toe heb je in je zoektocht naar een vervanger voor pluis een idee, of hoor je van iets wat vroeger gebruikt werd. Maar wat op de één of andere manier uit de gratie is verdaagd.

Sinds vorig jaar hebben we onder één van de kuilen een paar rijen met fietsenbanden zitten,  de buitenband wel te verstaan. En je ziet ze wel dunner worden en ze splijten maar blijven het net toch goed beschermen. Een goedkoop alternatief dus. 

Alleen met een probleem; waar blijft het afgesleten rubber? En dan kom je dus weer aan het begin van je zoektocht. Na het lezen van 'Visserij Nieuws-20' dacht ik ; dan ga ik zelf ook wat stukken leer testen, samen met wat PLA plaatjes. Ik kan er nog weinig over zeggen. We zullen het gewoon in de gaten moeten houden. 
 
Wat het pluis betreft, je vind het natuurlijk ook aan boord overal. Het gaat in de koelwaterpompen en koelers van de hoofdmotor zitten. Je komt het tegen bij de lagers van onze sorteerbanden en zelfs rondom de lagers van de viswasmachine. Krek plekken waar je het al helemaal niet wilt hebben want het lijkt wel of het op een gegeven moment door de draaiende bewegingen om de lagers en assen heen smelt.
 
Volgende week gaat een van onze schepen naar zee met nieuwe tuigen en nieuwe netten. Ik heb mijn broer gevraagd om eens te kijken hoe snel het pluis zich ophoopt in de netten. Voornamelijk in het staartstuk. Als we een net ter reparatie of revisie weer naar de zaak brengen zijn de mannen toch een dag bezig met het schoonmaken van deze netten. En dan verschiet je bijna van de hoeveelheid pluis die je eruit haalt! Als een net op zo’n manier dichtslibt is dat niet goed voor de waterflow in het net en dus ook niet goed voor de visvangst. 
 
De zoektocht zetten we lekker voort. En we houden jullie op de hoogte van wat we doen. En ideeën zijn natuurlijk altijd van harte welkom hier op het forum!
 
KJK-FD-281
terug