Pluis: de sleutel tot verbinding

Door Wouter Jan Strietman op 28 mei 2014

“Pluis”: een zachtaardig woord dat symbool staat voor een stevige uitdaging… het vinden van een alternatief materiaal met unieke eigenschappen. En het mooie is dat we hier samen de schouders onder zetten: de visserijsector, materiaalexperts, natuurorganisaties, de overheid en verder iedereen met een hart voor de zee. 

 

Om de netten te beschermen werkt pluis perfect: doordat het flexibel en sterk is en praktisch in het gebruik is het een ideaal beschermingsmiddel. Maar doordat het wegslijt komt er onbedoeld ook veel van in zee terecht; jaarlijks minstens 25.000 kilo aan pluis. Als je langs de vloedlijn loopt dan zal je deze blauwe of oranje draadjes geheid zien liggen. Een ongewenste situatie, waarbij iedereen de handen ineen slaat om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. 

VISNED heeft aangegeven dat zij heel graag op zoek gaat naar een oplossing, net als St. De Noordzee en Rijkswaterstaat. Alle drie hebben hetzelfde doel voor ogen: minder plastic in zee. Namens deze organisaties verzorgen we vanuit Wing met een enthousiast projectteam de coördinatie van deze zoektocht.   
 
Dat is ook de kracht van dit project: samen werken aan een oplossing. En dat met partijen die bij andere onderwerpen soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Maar in dit project zijn er geen verschillen, iedereen heeft hetzelfde doel: een pluisvrije visserij. Met respect en enthousiasme werken alle betrokkenen aan een pluisvrije zee!
 
Wil je met ons meedenken? Registreer je dan en praat mee op ons forum. Leuk, we zien je daar! 
 
terug