Visserijweek en vlaggetjesdag Urk 2014

Door Klaas Jelle Koffeman op 06 juni 2014

Zaterdag 31 Mei jongstleden mochten we met VisPluisVrij akte presente zijn op in een stand aan de haven van Urk. Ons team voor die dag bestond uit Inger Willems, Wouter-Jan Strietman en ondergetekende.

Mooi weer en veel volk in de benen en aan aandacht kwamen we niets te kort. Brede belangstelling viel ons ten deel. En niet alleen van uit milieu oogpunt. Natuurlijk weten we inmiddels dat de plasticsoep niet zo best voor onze zeeën is en van mensen buiten de sector kregen we positieve reacties. Maar van de vissers?? Die kwamen met oplossingen en ideeën. Van het anders snijden van de kuilen tot het gebruik van meer blaasjes op de kuil zodat deze van de grond zou komen. Gebruik van scheerbordjes? 
 

Genoeg nieuwe ideeën om de komende tijd over te brainstormen. Vooral uit de hoek van de staandwand- en garnalenvissers werd er enorm positief meegedacht. Dat verwonderde mij, maar na uitleg zeer begrijpelijk want pluis gaat overal tussen zitten. Voor de garnalenvisserij betekent dit dat als er pluis tussen de klossenpees gaat zitten, deze niet meer goed zijn werk doet en dat dus het net gelijk minder garnalen vangt. Ook de staandwandvissers melden dat als er pluis in de netten terecht komt zij minder vis vangen. 

Dit is een mooie manier om zo veel collega’s te ontmoeten en die mee willen denken. Dit moet zeker een vervolg krijgen op de volgende vlaggetjes- en visserijdagen die we dit jaar nog gaan krijgen. Het is natuurlijk top om vissers om deze manier mee te laten denken en daar roepen we ook toe op. Maar ook mensen die in het eerste oog niets met visserij te maken hebben blijven we oproepen om ons te benaderen. Ons team is echt een kei in het combineren van de beste opties en oplossingen. Participeren roepen ze in de politiek, wij noemen het liever ons gezond verstand gebruiken. 

 

KJK-281 

terug