Pluis, waar zijn we en waar gaan we heen?

Door Wouter Jan Strietman op 01 oktober 2014

Pluis. De naam doet mening persoon glimlachen. Ook mij. Om zo midden in een project te zitten rondom pluis doet me onbewust veel meer letten op alles wat ermee te maken heeft: de naam, het materiaal...

Zo zag ik afgelopen week een reclame voor, zo leek, de ultieme oplossing voor pluis: Guhl Pluiscontrole... Zouden we hiermee het pluis kunnen wassen om te voorkomen dat het afslijt? Gekkigheid natuurlijk, maar dit idee zet wel aan het denken. Misschien ligt de oplossing wel volledig buiten wat er nu al voor ideeën zijn binnengekomen. 

En dat zijn hele interessante ideeën: van oude brandslangen, jakleer en fietsbanden tot speciaal soort (afbreekbare) plastics. Ook hebben we verschillende ideeën gehoord voer manieren om de kuil van het net te liften zodat pluis niet eens nodig is.

De komende weken gaan we de ideeën met materiaalexperts en vissers verder uitwerken. Hierbij gaat het enerzijds om de materiaalkeuze (type plastics en rubber) en de vorm waarin het onder het net geplaatst kan worden en anderzijds om manieren om de kuil van het net te liften. Graag praten we met jullie verder over deze ideeën, zowel online als offline. Zo kun je ons ontmoeten op de Holland Fisheries Event op 10 en 11 oktober op Urk. Mocht je hier ook zijn, kom gerust even langs voor een praatje. De vorderingen zullen we op het forum met iedereen delen. Alle suggesties en ideeën zijn welkom. In de periode erna zullen we de meest kansrijke alternatieven gaan testen op zee. En wie weet, wellicht blijkt Guhl Pluiscontrole het ultieme alternatief!

Guhl.jpg

 

terug