Op zoek naar een ander ontwerp van pluis

Door Johan op 29 oktober 2014

Ik wil mijn blog starten met het woordje ‘waarom’. Waarom moet je überhaupt je medewerking verlenen als visser aan een probleem wat nog niet zichtbaar is voor de maatschappij? Ook ik heb mezelf dit afgevraagd, ‘Waarom slapende honden wakker maken?’. Het leuke is als je jezelf wat meer interesseert in de materie dat deze slapende honden al lang wakker zijn en dat het pluis in de top 10 staat van meest gevonden strandafval!

Wat is nu het leuke van dit project? De NGO’s willen juist samenwerken met de visserij om te zoeken naar een alternatief. Ze hadden ook een andere koers kunnen kiezen en de visserij in een kwaad daglicht kunnen zetten, maar ze hebben besloten om juist mee te denken. Om deze reden wil ik graag mee helpen zoeken naar een goed alternatief.

Mij was gevraagd om 21 oktober 2014 te luisteren naar de studenten Industrieel Ontwerp van de Universiteit Twente. Deze studenten van studievereniging Daedalus waren gevraagd om mee te denken over het ontwerp voor een alternatief voor pluis. We werken met pluis als draad – maar waarom eigenlijk? Waarom geen dikkere draden, of repen, of bollen? Er zijn meerdere trajecten uitgezet, maar de koers van vandaag was zoeken naar andere vormen bedacht door de studenten.

De studenten hadden verder geen kennis van de visserij, dat betekende dus dat het echt out of the box ging worden en ik niet te snel nee mocht zeggen. Hoe minder je afremt hoe meer nieuwe ideeen er komen. De ochtend stond in het teken van het verduidelijken waartoe pluis eigenlijk dient en tegen welke krachten pluis, of een alternatief bestand moet zijn. Leuke ideeën kwamen op tafel, ideeën waar je als visserman niet zo snel op zou komen. Alle ideeën die boven kwamen borrelen werden op een groot bord verzameld. Nog geen details alleen mogelijkheden.

Toen het bord vol met ideeën stond werden wij vriendelijk verzocht om even ons afzijdig te houden. De groep studenten ging aan de slag met waar ze goed in zijn: creatief denken. De studenten werkten eerst de ideeën uit tot een wat vastere vorm. Met de resultaten van de eerdere tests op zee in het achterhoofd kozen wij er drie uit die de studenten tot een prototype gingen uitwerken. De uitkomst was verassend. Over de vorm/ontwerp waren ze het grotendeels eens: deze moet weinig weerstand hebben en zo weinig mogelijk wrijving met de bodem. Dit mondde uit in drie uitgewerkte ontwerpen, welke nu klaarliggen om in het echt gemaakt te kunnen worden en ook over een paar weken mee te kunnen gaan testen.

Ik ben ervan overtuigd dat het met alle ingezette acties moet gaan lukken om een goed alternatief voor het pluis te vinden of juist bijna geen slijt meer aan het net te hebben. Op deze manier zijn we in ieder geval op de goede weg om een alternatief te zoeken voordat pluis echt een maatschappelijk probleem wordt!

JB - TH10
  

terug