Afval in zee: we pluizen het uit!

Door Karen Bekaert op 17 november 2014

Het Instituut voor Landbouw – en Visserijonderzoek (ILVO) gaat binnen het Spekvis project op zoek naar alternatieve materialen voor spekking. Spekking is het Vlaamse woord voor Pluis.

Het Spekvis project is opgebouwd uit verschillende onderdelen:

Het hoe, waarom en waarnaartoe van spekking

Binnen dit onderdeel zal in detail worden beschreven wat de functie van spekking is, welk materiaal momenteel wordt gebruikt, welke de vereiste eigenschappen zijn en hoeveel er precies wordt gebruikt. De deelstudie over materiaalkennis spitst zich toe op de eigenschappen van het synthetisch polymeer (o.a. prijs, kleur, vorm, duurzaamheid) dat momenteel wordt gebruikt als spekking, van de historiek van dit materiaal en van de toepassing als spekking, en van variaties van deze toepassing in andere landen. Het verbruik en het gebruik aan boord van spekking wordt in kaart gebracht. Enkele vragen in deze context zijn bijvoorbeeld “Wat zijn de variaties in kostprijs van spekking?”, “Hoe vaak wordt spekking gemiddeld vervangen” en “Hoe groot is de invloed van de bodemsamenstelling op het verbruik?”.

In kaart brengen van alternatieve materialen

Binnen dit werkpakket wordt een overzicht gemaakt van bestaande alternatieven voor polyethyleen en van lopend onderzoek naar biologisch afbreekbare materialen en naar de degradeerbaarheid van polyethyleen. Bij de zoektocht naar alternatieven voor spekking zal rekening gehouden worden met de vereiste eigenschappen van het materiaal (duurzaam, waterafstotend, licht, goedkoop…) en zullen zowel natuurlijke (vb. vlascomposieten en cellulosecomposieten) als synthetische biodegradeerbare alternatieven worden overwogen. Recente ontwikkelingen in het ontwerp en gebruik van dergelijke materialen, zoals de ontwikkeling van het goedkope, biodegradeerbare en sterke “shrilk”, tonen aan dat persistente polymeren wel degelijk kunnen vervangen worden door biodegradeerbare producten, zonder daarbij aan bruikbaarheid in te boeten. Ook de ontwikkelingen in de medische sector hebben recent aanleiding gegeven tot toepassingen in de industrie, landbouw en visserij. Zo is bijvoorbeeld de biodegradeerbare vislijn van het Australische merk BIOLINE een rechtstreeks gevolg van onderzoek naar afbreekbaar hechtmateriaal.
 

Karen Bekaert
ILVO

terug