Als blauwbaard op het strand

Door Eelco Leemans op 13 februari 2015

Vorige maand liep ik met twee collega´s langs het strand voor onze strandmonitoring. Vier keer per jaar bezoeken we een paar stranden om te onderzoeken wat daar zoal is aangespoeld. Deze keer ten noorden van Noordwijk. Het had de dagen ervoor flink gewaaid uit het westen, dus genoeg troep te vinden. Onder anderen een grote pluk pluis, die als Blauwbaards baard uit het zand stak.

Pluis is één van de dingen die we regelmatig tegenkomen en daarom is het mooi om te zien dat verschillende partijen de handen ineen hebben geslagen om hiervoor een oplossing te vinden. Rijkswaterstaat doet mee, de sector, uitvinders en materiaalontwikkelaars: daar moet wat moois uitkomen. We zoeken samen naar natuurlijke of minder schadelijke alternatieven voor het materiaal wat nu gebruikt wordt. Daar zijn allerlei suggesties uitgekomen, maar het ei van Columbus zit er nog niet bij, dus we blijven zoeken. En misschien is er een veel interessantere oplossing : zorgen dat de kuil niet over de bodem sleept. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je helemaal geen pluis nodig.

De visserijsector heeft – net als andere sectoren –  te maken met nadelige bij-effecten, zoals vervuiling. Niemand is gebaat bij plastic in zee, dus het is goed om te zien dat vissers daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om die vervuiling tegen te gaan. In de Green Deal over visserijafval zijn concrete afspraken gemaakt. Partijen hebben onder andere de ambitie om de hele visserijketen te betrekken om de maritieme afvalkringloop te sluiten door afvalpreventie, afvalmanagement in havens en aan boord en afgiftemaximalisatie van verschillende afvalstromen vanuit de visserij. De kringloop aan land wordt verder gesloten door het ingezamelde scheepsafval zoveel mogelijk te recyclen. Als resultaat zal in 2020 de hoeveelheid afval in zee vanuit de Nederlandse visserijsector significant zijn afgenomen.

De uitdaging is om op korte termijn een goed alternatief voor pluis te vinden en te voorkomen dat pluis onbedoeld in zee terechtkomt. Laten we de deadline van de Green Deal gebruiken als ijkmoment om te bepalen hoever we zijn gekomen en de tussentijd gebruiken om tot oplossingen te komen. Over zes jaar kunnen we de balans opmaken, de wil is er in ieder geval!

Eelco Leemans
Directeur Stichting de Noordze

terug