´╗┐visserij en pluis

afbeelding net onder water-zoom.jpg

Pluis is de naam die gegeven wordt aan de fel oranje of blauwe plastic draadjes die in trossen onder visnetten voor de bodemvisserij (zoals schol en tong) hangen om deze te beschermen tegen slijtage. Gedurende het vissen en tijdens onderhoudswerkzaamheden kunnen deze draadjes in zee terechtkomen.

Pluis wordt gebruikt in bodemvisserijen over de gehele wereld, maar vooral in Europa rondom de Noordzee, het Kanaal, de Ierse Zee en de Golf van Biskaje. Pluis wordt ook gebruikt in de pelagische visserij in de Barentszzee nabij Spitsbergen. 

Pluistouw is samengesteld uit 30 strengen die elk weer uit 25 draadjes bestaan. Het touw is zo ontworpen dat het vastgemaakt kan worden aan de onderkant van het net. Voordat het pluistouw aan het net wordt vastgemaakt, wordt deze in vaste lengtes gesneden van ongeveer 1,5-2m lengte. Deze delen worden vervolgens halverwege dubbelgevouwen en het geheel als een zwaluwstaart aan het net bevestigd. 

Gedurende het gebruik zullen alle losse kleinere draadjes zich geleidelijk uitspreiden. Dit werkt als een beschermende laag die het net beschermt tegen slijtage door contact met de zeebodem. 

Afhankelijk van het type visserij, het type zeebodem en de grootte van het net wordt er per schip jaarlijks tussen de 325 en 3500 kilogram aangekocht. Normaal gesproken wordt er meer pluis gebruikt bij het vissen in gebieden met een zeebodem stenen en rotsen en minder pluis in gebieden met zand en klei.

Nadat nieuw pluis onder het net is vastgezet zal gedurende de eerste weken ongeveer 10-25% van het pluis wegslijten. Hierna verklitten veel van de pluisdraadjes met elkaar, waardoor er een in elkaar verweven dekking van pluis ontstaat. Vanaf dat moment zullen er minder pluisdraadjes loskomen maar verliest het pluis ook zijn flexibiliteit. De in elkaar verklitte draadjes zorgen er ook voor dat er zand en kleine steentjes in het pluis blijven vastzitten, wat het net ongewenst zwaarder maakt. A;ls dit gebeurt wordt het pluis vaak losgesneden en vervangen. De losgesneden stukken pluis kunnen tijdens deze werkzaamheden in zee terechtkomen.

Visserij en Pluis. Foto's: WJ Strietman